A dátumok jelentősége a kötelező biztosításnál

Kovács úr vásárolt egy járművet január 10-én. Az eladó a forgalmi engedéllyel együtt a befizetett kötelező biztosítási csekket is átadta, mely szerint a díj február 20-áig volt befizetve. Kovács úr nyugodtan autózott, mert úgy vélte, hogy a februári időpontig ráér új kötelező biztosítást kötni, de legalábbis addig, amíg a jármű átírását intézi majd. Jól gondolta Kovács úr, hogy ez így rendben van?

Nem. Amikor megvásárolunk egy járművet – az üzemben tartásra való szerződésre is ugyanez vonatkozik – az adásvételi/üzembentartó szerződés aláírásával az új tulajdonos/üzembentartó felel a járműért. Ezért attól a dátumtól, azonnal kell a saját nevére szóló kötelező biztosítást kötni. Az eladó biztosítása pedig ugyanazzal a dátummal fog megszűnni. Tehát ha Kovács úr például csak január 30-án köt biztosítást, akkor 20 napon keresztül úgy használja járművet, hogy nincs biztosítása. Ez két okból is nagyon kellemetlen lehet majd Kovács úrnak:

  1. A biztosítás nélküli időszak alatt történt balesetek mentén keletkező büntetés; Karambol_baleset_rajz_joHa Kovács úr okozza a balesetet, akkor első körben pénzbüntetést kap, mert kötelező biztosítás nélkül nem vehetett volna részt a forgalomban. Akinek kárt okozott azt kártalanítani kell, de kötelező biztosítás híján a Kártalanítási Számla (Garanciaalap) fogja azt megtéríteni, de valószínűleg később Kovács úrtól polgári peres eljárásban ezt megpróbálják behajtani majd.
  2. A vásárlás/üzemben tartásra szerződés és a biztosítás megkötése közötti időszakra fedezetlenségi díjat kell fizetni, melynek összegét 2015-ös évben ez a táblázat tartalmazza: fedezetlensegi_dijtablazat_2015

Tehát, ha Ön autót vásárol vagy üzemben tartásra szerződik, akkor még aznap kösse meg a kötelező biztosítását a saját nevére, így elkerülheti a sok kiadással járó kellemetlenségeket!

Kérdése van a fentiekkel kapcsolatban? Írjon nekünk vagy hívjon minket, segítünk!