Baleseti adó

Ha a kormány által tervezett baleseti adót valóban a biztosítóknak kell beszedniük, akkor az átlagos éves kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) díj több mint 5 ezer forinttal emelkedik, és ez még több autóst késztethet biztosító váltásra – közölte több biztosító is kalkulációja eredményét az MTI-vel.

A kormány a jövő évi költségvetésben szerepeltet egy 27 milliárd forintos bevételt baleseti adó címén, amelynek az a célja, hogy az autósok okozta személyi sérülések gyógyításának a költségét, az okozók fizessék meg. Eddig a biztosítók – az egészségpénztárral kötött éves alku alapján – 4,7 milliárd forintot fizettek, és ennyi szerepel a jövő évi költségvetésben is, ehhez jön a 27 milliárd forint.
Az eddig kiszivárgott hírek szerint a kormány a biztosítókkal szedetné be az új adót, bár korábban szóba került a kgfb “megáfáztatása” és az is, hogy a súlyadóval együtt kellene megfizetni.
A kotelezo.hu internetes alkusz számítása szerint a tavalyi kampányban kialakult 17 ezer forintos éves kgfb átlagdíj egy csapásra 22 ezer forint fölé emelkedik.
A netrist.hu – ugyancsak online alkusz – pedig azt fejtette ki közleményében, hogy ha minden kgfb díjra rájön a 30 százalék a baleseti adó miatt, akkor a drágább biztosítások díja jobban emelkedik. Ez pedig újabb lökést ad a biztosító váltásnak.
A netrisk.hu az alapdíj 5-7 százalékos csökkenését valószínűsíti. A kotelezo.hu felmérése szerint pedig az autósok 74 százaléka váltana biztosítót évi 5 ezer forintnál kisebb megtakarításért is. Tavaly ez az arány 12 százalékponttal kisebb volt.
A Genertel – a Generali direkt biztosítója – felmérése szerint a környező országok közül Magyarországon a legolcsóbb a kgfb. A kampányon kívüli időszakot figyelembe véve, a magyar díj 24 ezer forint. Ezzel szemben Lengyelországban 30 ezer, Romániában 31 ezer, Szlovákiában 40 ezer, Horvátországban 57 ezer forint a kgfb átlagdíja.
A CLB független biztosítási alkusz pedig arra hívja fel a biztosítót váltók figyelmét, hogy a bonus-malus besorolást a biztosítók egy olyan adatbázisból ellenőrzik, amelyben több százezer hiba található. Rossz besoroláskor az ügyfélnek kell tisztáznia a besorolását.

Budapest, 2011. október 14., péntek (MTI)