Lakásbiztosítás megfizetése duplán?

Társasházakban az ingatlan biztosítását a közös költségben fizetik meg a lakók.

A lakásbiztosítások esetében alapesetben két dologra szerződhetünk. Ingó (bútor, berendezés stb.) és ingatlan (épület) vagyontárgyakra. Általában ezt a két dolgot együtt kérik az ügyfelek, hiszen a teljes körű védelem csak így biztosított. Családi házaknál ez értelemszerű is, de mi van a társasházaknál?

A társasházaknak elméletileg kötelező az épületre társasház biztosítással rendelkezniük. Ezt a tényt a lakógyűlésen meg is beszéli egymással a lakóközösség, mert ebben a dologban is közösen kell dönteniük, hiszen a társasházakra kínált biztosítások esetében ugyanúgy lehet válogatni a biztosítók között, mint az egyéb biztosításoknál.
A meglévő biztosítás kötvényszámát és a biztosító nevét a közös helyiségben kell kifüggeszteni.

A társasház biztosítás minden esetben az ingatlanra vonatkozik és a közösség érdekét szolgáló kiegészítő biztosításokkal lehet még ellátni, mint pl. a közös helyiségekben lévő ingóságok. Vagyis a lakásokon belüli vagyontárgyak, ingóságok biztosítását egyénileg kell megkötniük a lakóknak.

És itt jön a csavar, mert sokan úgy kötik meg a biztosítást, hogy teljes körűt (ingó és ingatlan) választanak és ezzel máris megduplázták a fizetnivalójukat. Miért? Mert a közös költség részét képezi az ingatlanra kötött biztosítási díj és az egyénileg megkötött biztosításban is megfizeti azt újra a lakó.

Tehát, ha Ön társasházban él és lakásbiztosítást szeretne kötni, előbb tájékozódjon a közös képviselőnél a társasházi biztosításról.

Kérdése van a fentiekkel kapcsolatban? Keressen minket, segítünk!